sociale kaart amarant

bureau jeugdzorg



Ieder kind heeft recht om uit te groeien tot een gezond en evenwichtige volwassene.

 De visie van bureau jeugdzorg:
' Omdat je belangrijk bent'
Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant beschermt in hun ontwikkeling bedreigde kinderen van 0 tot 18 jaar en zorgt ervoor dat zij de juiste zorg krijgen die ze nodig hebben. Dat is onze missie en daar staan we voor. De hulp bieden we niet zelf, maar we zorgen er wel voor dat kinderen, ouders en opvoeders die krijgen bij de juiste hulpverleningsinstelling. 

Doelstelling:
Ouders en opvoeders met wettelijk gezag blijven altijd verantwoordelijk voor een gezonde ontwikkeling van hun kind dat is ons uitgangspunt. Wij nemen eventuele problemen niet over, maar bieden wel de nodige ondersteuning.

Het doel van de jeugdzorg in Nederland is om kinderen op te laten groeien in een veilige omgeving. Soms komt deze omgeving in gevaar, als er bijvoorbeeld weinig geld is voor de opvoeding van de kinderen of als het een ouder niet lukt om zelf voor de kinderen te zorgen. De omgeving van een kind komt ook in gevaar wanneer er thuis veel wordt gescholden, wanneer een kind wordt verwaarloosd, of wanneer het kind seksueel wordt misbruikt. Als dit het geval is grijpt de jeugdzorg in om de situatie voor het kind te verbeteren.

Soort hulp dat Bureau jeugdzorg biedt:
Bureau Jeugdzorg helpt kinderen en jongeren tot 18 jaar bij het opgroeien, en ouders bij het opvoeden.

Een kind of jongere kan in de problemen komen. En ouders weten zich soms geen raad met hun kinderen. Dan kun je terecht bij de medewerkers van Bureau Jeugdzorg. Wij geven aandacht, steun en bescherming aan kinderen, jongeren én hun ouders. Dat doen we gratis, en vertrouwelijk. Vaak is informatie of een advies al genoeg. Met een paar gesprekken kun je misschien al weer verder.

Bureau Jeugdzorg verwijst door naar andere zorgverleners.

Als het probleem ingewikkeld is, heb je misschien meer hulp nodig. We bespreken dan met je wat voor steun je kunt gebruiken. In overleg met jou schrijven we een 'indicatiebesluit'. Dit is een soort verwijsbrief die recht geeft op speciale zorg.

Bureau Jeugdzorg beschermt en houdt toezicht.

Soms gaat het thuis echt mis. Dan beslist de rechter dat een kind bescherming nodig heeft. Onze gezinsvoogden begeleiden het gezin dan bij de opvoeding. Dit is verplicht. We houden ook toezicht. We kijken of het goed gaat met het kind of de jongere, en of de situatie in het gezin verbetert

Doelgroepen van de instelling:
kinderen van 0 t/m 18 (+) jaar en hun ouders, met enkelvoudige psychosociale problemen. Het kan o.a. gaan om ADHD zonder comorbiditeit. De problemen komen niet voor in combinatie met ernstige sociale, psychische, psychiatrische en/ of lichamelijke problemen; er is eveneens geen sprake van psychiatrische hulpverlening in het recente verleden.

Beperkingen
Wanneer ouders van de kinderen niet mee willen werken aan een behandelplan of proces. Ook kan het zo zijn dat kinderen niet mee instemmen. Ouders blijven onder welke voor waarde dan ook de verantwoordelijke. Als ouders niet me willen werken duurt het vaak erg lang voor er verderen stappen onder nomen kunnen worden.

Organogram:
http://www.jeugdzorg-nb.nl/bestanden_website/Over_BJZ/ORGANOGRAM22010.pdf

Als u dit adres invoert krijgt u een organogram zien van bureau jeugdzorg.

welke instelligen werken samen met bureau jeugdzorg en wat is de functie hiervan:
Wij bieden verschillende adressen aan om hulp en ondersteuning te zoeken.

Voor Kinderen en jongeren
www.kindertelefoon.nl
Zoek je een anti- verveeltip? Wil je een verhaal of droom kwijt? Chatten met een medewerker van de Kindertelefoon? Of gewoon lekker klagen? Dat kan allemaal op deze site!

www.kindermishandeling.nl
Hier leggen ze je uit wat kindermishandeling is. Er staan ook verhalen op van kinderen die rotdingen hebben meegemaakt. En wat ze daartegen hebben gedaan.
www.kinderrechtswinkel.nl
Hier vind je gratis en vertrouwelijk advies over rechten en plichten, wetten en regels. Wil je jouw probleem uitleggen aan de politie, de school, je ouders of de kinderrechter? Dan helpen ze je bij het schrijven van een brief. Ook handig als je een werkstuk voor school moet maken over rechten.
www.rechtenvanhetkind.nl
www.kinderrechtswinkel.nl

Kinderen hebben rechten! Die leggen ze uit op deze sites. En er staan verder ook veel nieuwtjes op.
www.pleegzorg.nl
In Nederland zijn er duizenden pleegkinderen: kinderen en jongeren die bij iemand anders wonen. Tijdelijk, of tot ze 18 jaar zijn. Op deze site lees je hier meer over.
www.jip.org
Bij het JIP (Jongeren Informatie Punt) kun je terecht voor informatie, advies en ondersteuning over bijvoorbeeld op kamers gaan, seksualiteit, drugs, gepest worden of geldzaken. Het JIP helpt gratis en anoniem.

Voor Ouders en opvoeders
www.huiselijkgeweld.nl
Het Netwerk Huiselijk Geweld is een verzamelpunt van informatie over huiselijk geweld. Je vindt er adressen van hulporganisaties bij jou in de buurt.
www.pleegzorg.nl
Deze pagina's zijn speciaal voor ouders van wie een kind naar een pleeggezin gaat of daar al woont.